Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w poprzeczne dość szerokie plastry. Natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki. Pora (tylko białą część) dokładnie opłukać, pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć plastry kurczaka z jednej strony na złoto. Odwrócić, dodać na patelnię pieczarki, smażyć na silnym ogniu. Gdy pieczarki odparują, dodać pory. Smażyć krótko, aby pory były półtwarde. Doprawić solą i pieprzem. Oddzielnie można podać śmietanę lub gęsty jogurt.
Kurczak z porami
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
gruby por | 1 |
pieczarki | 200 g |
Podwójna pierś kurczaka | 1 |
oliwa | do smażenia |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.