Kurczak z nadzieniem

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kurczak wypatroszony 1 duży
masło 150 g
papryka słodka 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
Farsz:
wątróbka kurza 1
chałka 0,5
śmietanka 12 % 120 ml
koperek 2 pęczki
jajka 2
cukier do farszu 1 łyżeczka
sól do farszu 1 łyżeczka
pieprz do farszu 1 łyżeczka

Chałkę pokruszyć zalać śmietanką. Żółtka oddzielić od białek i dodać do chałki. Białka ubić na pianę. Koperek drobno posiekać. Wątróbkę zmiksować z przyprawami. Dodać chałkę ze śmietanką i żółtkami, dobrze wyrobić rękoma i wymieszać z białkami.

Kurczaka umyć i osuszyć. Do środka wlać farsz i zaszyć skórę od strony szyi i kupra. Można też spiąć wykałaczkami. Miękkie masło utrzeć z przyprawami. Nasmarować pastą kurczaka z zewnątrz. Włożyć do rękawa do pieczenia, i ułożyć w brytfance.

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Piec kurczaka w dobrze nagrzanym piekarniku około 1,2 – 1,5 godziny, w zależności od wagi. Godzinę na jeden kg kurczaka. Jeżeli skórka jest za mało zrumieniona, rozciąć rękaw do pieczenia i piec jeszcze 15-20 minut. Podawać z sałatą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.