Chałkę pokruszyć zalać śmietanką. Żółtka oddzielić od białek i dodać do chałki. Białka ubić na pianę. Koperek drobno posiekać. Wątróbkę zmiksować z przyprawami. Dodać chałkę ze śmietanką i żółtkami, dobrze wyrobić rękoma i wymieszać z białkami.
Kurczaka umyć i osuszyć. Do środka wlać farsz i zaszyć skórę od strony szyi i kupra. Można też spiąć wykałaczkami. Miękkie masło utrzeć z przyprawami. Nasmarować pastą kurczaka z zewnątrz. Włożyć do rękawa do pieczenia, i ułożyć w brytfance.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Piec kurczaka w dobrze nagrzanym piekarniku około 1,2 – 1,5 godziny, w zależności od wagi. Godzinę na jeden kg kurczaka. Jeżeli skórka jest za mało zrumieniona, rozciąć rękaw do pieczenia i piec jeszcze 15-20 minut. Podawać z sałatą.