Części kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć roztartymi 4 ząbkami czosnku wymieszanymi z solą. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. Mają się zrumienić (ok. 25 minut). Pokroić cebulę w kostkę, zmiażdżyć pozostały ząbek czosnku. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Wsypać kaszę, smażyć jeszcze minutę, mieszając. Dodać tymianek. Zalać wrzącym bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn (ok 10 minut). Zamieszać dodać śmietankę i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Przykryć, odstawić na 10 minut pod przykryciem. Zamieszać kaszę, wyłożyć na półmisek. Na wierzchu położyć upieczone kawałki kurczaka.
Kurczak z kaszą gryczaną
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
części kurczaka | 4 |
kasza gryczana | 1,5 szklanki |
bulion drobiowy | 3 szklanki |
czosnek | 5 ząbków |
śmietanka (może być 18 lub nawet 30%) | 400 ml |
masło | 1 łyżka |
olej | 4 łyżki |
tymianek | 1 łyżka |
cebula | 1 |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.