Słone skorupki przygotować dzień wcześniej. Połączyć sól i mąkę, dodać wodę i ugniatać, aż ciasto będzie zwięzłe. Zostawić je na noc pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Następnego dnia nagrzać piekarnik do 220°C. Pokroić ciasto na 6 porcji. Każdą porcję rozwałkować na stolnicy posypanej lekko mąką, formując krążki o średnicy około 35 cm (tak by można było nimi całkowicie owinąć kurczęta). Środek każdego krążka powinien być nieco grubszy niż brzegi.
Kurczęta umyć, włożyć do środka połowę liści tymianku, plaster cytryny, biały pieprz. Natrzeć je roztopionym masłem, pozostałym tymiankiem i położyć piersiami w dół na krążkach z ciasta. Szczelnie owinąć kurczęta, zamykając dokładnie ciasto.
Położyć kurczęta na blachach do pieczenia wyłożonych pergaminem piersiami do góry. Piec około 40 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy. Przełożyć pietruszkę do dużego rondla z wrzącą wodą i gotować kilka minut, aż zmięknie. Przecedzić i dobrze odcisnąć. Zagotować śmietankę, uważając, by jej nie przegotować. Dodać pietruszkę i znowu zagotować. Ostrożnie zmiksować na puree w malakserze. Pozostawić w cieple. Za pomocą noża-piły (noża z ząbkami) bardzo ostrożnie ściąć dookoła wierzch ciasta z kurcząt. Delikatnie wyjąć kurczęta, położyć na talerzu i polać sosem pietruszkowym. Można podawać kurczęta w skorupkach, ale – UWAGA!!! – są niejadalne.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |