Kurczak pieczony z rozmarynem

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kurczak 1 duży
rozmaryn 1 pęczek
cytryna 2
czosnek 7 ząbków
pieprz
masło 200 g
sól

Włożyć do miseczki miękkie masło (zostawić 3 łyżki). Dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Wymieszać. Z jednej ekologicznej cytryny zetrzeć skórkę. Z połówki cytryny wycisnąć sok. Dodać do masła skórkę i sok z cytryny oraz połowę listków rozmarynu. Zmiksować na gładka masę. Marynatą natrzeć dokładnie kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Umyć i pokroić na ćwiartki drugą cytrynę. Pozostałe ząbki czosnku obrać i pokroić na połówki. Włożyć do środka kurczaka pokrojoną cytrynę, czosnek, pozostałe masło oraz rozmaryn. Zaszyć otwór. Związać nogi i skrzydełka kurczaka. Wstawić go na noc do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec kurczaka około 90 minut. Podawać z ziemniakami lub warzywami gotowanymi na parze.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.