Włożyć do miseczki miękkie masło (zostawić 3 łyżki). Dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Wymieszać. Z jednej ekologicznej cytryny zetrzeć skórkę. Z połówki cytryny wycisnąć sok. Dodać do masła skórkę i sok z cytryny oraz połowę listków rozmarynu. Zmiksować na gładka masę. Marynatą natrzeć dokładnie kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Umyć i pokroić na ćwiartki drugą cytrynę. Pozostałe ząbki czosnku obrać i pokroić na połówki. Włożyć do środka kurczaka pokrojoną cytrynę, czosnek, pozostałe masło oraz rozmaryn. Zaszyć otwór. Związać nogi i skrzydełka kurczaka. Wstawić go na noc do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec kurczaka około 90 minut. Podawać z ziemniakami lub warzywami gotowanymi na parze.
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kurczak | 1 duży |
rozmaryn | 1 pęczek |
cytryna | 2 |
czosnek | 7 ząbków |
pieprz | |
masło | 200 g |
sól | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...