Pałki umyć, osuszyć, posolić, oprószyć pieprzem i papryką. Dynię obrać, pokroić w kostkę, oprószyć gałką. Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wyłożyć na blachę nóżki i dynię. Za pomocą pędzelka posmarować dokładnie oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Po 10 minutach wyjąć blachę, odwrócić pałki i kostki dyni, dołożyć posmarowane oliwą pieczarki. Piec jeszcze 20-25 minut. Podawać z listami natki.
Kurczak pieczony z dynią
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
pałki kurczaka | 4 |
dynia | 200 g |
pieczarki | 200 g |
oliwa | 5 łyżek |
gałka muszkatołowa | szczypta |
słodka papryka w proszku | 1/2 łyżeczki |
natka pietruszki | do dekoracji |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.