Kurczak pieczony w soli
- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
duże ekologiczny kurczak | 1 |
1 cytryna | |
czosnek | 3 ząbki |
3 białka |
sól najlepiej ciechocińska | 1, kg |
jabłka (szara reneta) | 1 |
rozmaryn | kilka gałązek |
Po rozbiciu solnej skorupki, wyłuskujemy ze środka cudownie kruche, aromatyczne i zupełnie pozbawione tłuszczu cudo.
Kurczaka myjemy, osuszamy papierem kuchennym, a do środka wrażamy pokrojone w ćwiartki cytrynę i jabłko oraz obrany czosnek w towarzystwie gałązki rozmarynu. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie mieszamy z całą solą. Powinna powstać plastyczna „glinka”, którą oblepiamy ptaka. Następnie wkładamy go w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez ok. godzinę i 20 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze ptaszysko na ok. 10 min. Następnie wyjmujemy, rozbijamy solną skorupkę i wyłuskujemy ze środka cudownie kruche, aromatyczne i zupełnie pozbawione tłuszczu cudo. Skóra zostaje przy solnej warstwie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.