Kurczak pieczony w soli

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
duże ekologiczny kurczak 1
1 cytryna
czosnek 3 ząbki
3 białka
sól najlepiej ciechocińska 1, kg
jabłka (szara reneta) 1
rozmaryn kilka gałązek
Po rozbiciu solnej skorupki, wyłuskujemy ze środka cudownie kruche, aromatyczne i zupełnie pozbawione tłuszczu cudo.

Kurczaka myjemy, osuszamy papierem kuchennym, a do środka wrażamy pokrojone w ćwiartki cytrynę i jabłko oraz obrany czosnek w towarzystwie gałązki rozmarynu. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie mieszamy z całą solą. Powinna powstać plastyczna „glinka”, którą oblepiamy ptaka. Następnie wkładamy go w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez ok. godzinę i 20 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze ptaszysko na ok. 10 min. Następnie wyjmujemy, rozbijamy solną skorupkę i wyłuskujemy ze środka cudownie kruche, aromatyczne i zupełnie pozbawione tłuszczu cudo. Skóra zostaje przy solnej warstwie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.