Kurczak na listkach
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 1 |
świeże listki (botwina, szpinak, roszponka) | 100g |
szczypior | garść |
ogórki | 1 |
pestki słonecznika | 3 łyżki |
pasta curry tandoori | 1 łyżka |
oliwa | 3 łyżki |
sok z cytryny | 2łyżeczki |
sól i pieprz |
Lekka sałatka z egzotyczną nutą znakomita na otwarcie letniego przyjęcia.
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć pastą curry tandoori. Odstawić na pół godziny. Ogórek obrać, listki opłukać i osuszyć. Ogórek pokroić na plasterki. Kurczaka skropić oliwą i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (ok 20 minut) najlepiej w worku do pieczenia. Ostudzić, pokroić na plastry. Podprażyć pestki na suchej patelni. Sos spod kurczaka połączyć z resztą oliwy i sokiem z cytryny. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć plastry kurczaka i ogórka na liściach, Posypać pokrojonym szczypiorem, natką i pestkami słonecznika. Polać sosem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.