Kurczak na dziko

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 3 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
części kurczaka (podudzie, pałka, pierś) 8 sztuk
cebula pół kilo
woda litr
ocet ok. 1/4 szklanki
ziele angielskie 3-4
liść laurowy 4
cukier ok. 1 łyżka
sól do zparawy 1 łyżeczka
seler naciowy 3 gałązki
oliwa lub klarowane masło 5 łyżek
śmietana 30 % lub kwaśna 22% 200 ml
gałka muszkatołowa szczypta
sól i pieprz do smaku
części kurczaka (podudzie, pierś) 8 sztuk
W ten sam sposób można przyrządzić królika. Lekko kwaśna zaprawa sprawia, że mięso nabiera specyficznego aromatu.

Części kurczaka umyć, osuszyć, osolić. Cebule obrać, pokroić w piórka. W garnku zagotować wodę z cebulą, zielem i liściem. Gdy cebula zmięknie dodać ocet, cukier i resztę soli. Ostudzić zalewę.

W kamiennym lub emaliowanym garnku ułożyć kurczaka, zalać zalewą. Wstawić do lodówki pod przykryciem. Marynować 3 dni, codziennie odwracając mięso.

Wyjąć mięso z zalewy, osączyć, osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć kurczaka. Zdjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię włożyć cebulę wyjętą z zalewy, podsmażyć chwilę, dodać do kurczaka. Zalać kurczaka zalewą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C, około 40 minut. 

Seler obrać, pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce tłuszczu, aż lekko zmięknie.  Wyjąć mięso. Sos spod mięsa zmiksować, usuwając najpierw liście i ziele. Do zmiksowanego sosu dodać seler i śmietanę. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Włożyć kurczaka do sosu. Podgrzać. Podawać z ryżem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.