Kurczak na dziko
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 3 dni
- Trudność
- Porcja dla
części kurczaka (podudzie, pałka, pierś) | 8 sztuk |
cebula | pół kilo |
woda | litr |
ocet | ok. 1/4 szklanki |
ziele angielskie | 3-4 |
liść laurowy | 4 |
cukier | ok. 1 łyżka |
sól do zparawy | 1 łyżeczka |
seler naciowy | 3 gałązki |
oliwa lub klarowane masło | 5 łyżek |
śmietana 30 % lub kwaśna 22% | 200 ml |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól i pieprz do smaku | |
części kurczaka (podudzie, pierś) | 8 sztuk |
Części kurczaka umyć, osuszyć, osolić. Cebule obrać, pokroić w piórka. W garnku zagotować wodę z cebulą, zielem i liściem. Gdy cebula zmięknie dodać ocet, cukier i resztę soli. Ostudzić zalewę.
W kamiennym lub emaliowanym garnku ułożyć kurczaka, zalać zalewą. Wstawić do lodówki pod przykryciem. Marynować 3 dni, codziennie odwracając mięso.
Wyjąć mięso z zalewy, osączyć, osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć kurczaka. Zdjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię włożyć cebulę wyjętą z zalewy, podsmażyć chwilę, dodać do kurczaka. Zalać kurczaka zalewą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C, około 40 minut.
Seler obrać, pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce tłuszczu, aż lekko zmięknie. Wyjąć mięso. Sos spod mięsa zmiksować, usuwając najpierw liście i ziele. Do zmiksowanego sosu dodać seler i śmietanę. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Włożyć kurczaka do sosu. Podgrzać. Podawać z ryżem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.