Kurczak curry
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 1 |
olej rzepakowy | 2 łyżki |
pasta curry | 1 łyżka |
czosnek | 2 ząbki roztarte |
szalotka | 1 |
mleczko kokosowe | 200 ml |
sos sojowy | 1 łyżka |
sezam i kolendra do podania |
To klasyczne danie kuchni hinduskiej jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry i podsmażyć 30 sekund. Dodać czosnek i cebulę, podsmażyć kolejne 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 2 minuty. Dodać mleczko kokosowe i sos sojowy. Dusić 10 minut. Podawać posypane sezamem z listkami świeżej kolendry.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.