Kurczak curry

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza 1
olej rzepakowy 2 łyżki
pasta curry 1 łyżka
czosnek 2 ząbki roztarte
szalotka 1
mleczko kokosowe 200 ml
sos sojowy 1 łyżka
sezam i kolendra do podania
To klasyczne danie kuchni hinduskiej jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Kurczaka umyć, osuszyć  i pokroić w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry i podsmażyć 30 sekund. Dodać czosnek i cebulę, podsmażyć kolejne 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 2 minuty. Dodać mleczko kokosowe i sos sojowy. Dusić 10 minut. Podawać posypane sezamem z listkami świeżej kolendry.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.