Kulebiak z łososiem
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z łososia bez skóry długości ok. 30 cm | |
kurki mrożone lub świeże | 250 g |
szalotki | 2 |
masło klarowane lub oliwa | 4 łyżki |
ryż do risotto | 1 szklanka |
oliwa do risotta | 3 łyżki |
pręciki szafranu | szczypta |
bulion warzywny | ok. pół litra |
białe wino | 1/3 szklanki |
masło | 1 łyżka |
ciasto francuskie | 1 płat |
jajka | 1 |
sól i pieprz do smaku | |
filet z łososia bez skóry długości ok. 15 cm |
Obrać i posiekać szalotki. Usmażyć je razem z kurkami na maśle lub oliwie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać oliwę. Podsmażyć ryż. Gdy będzie szklisty wlać wino, odparować. Zmniejszyć ogień na średni. Dodać szafran. Po chochelce dodawać wrzący bulion. Za każdym razem mieszać i przykrywać. Następną porcję bulionu dodawać dopiero gdy poprzednia się wchłonie. Gdy ryż będzie miękki (po około 20 minutach) zdjąć z ognia, dodać masło. Doprawić risotto do smaku i ostudzić. Rozłożyć płat ciasta francuskiego. Łososia opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć wzdłuż dłuższego boku ryż, opłukanego i wysuszonego łososia oraz kurki. Zwinąć i skleić ciasto. Ułożyć na blasze do pieczenia sklejeniem do dołu. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Naciąć z wierzchu w kilku miejscach. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 C. Wstawić kulebiak i piec około 25 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.