Kulebiak z łososiem

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z łososia bez skóry długości ok. 30 cm
kurki mrożone lub świeże 250 g
szalotki 2
masło klarowane lub oliwa 4 łyżki
ryż do risotto 1 szklanka
oliwa do risotta 3 łyżki
pręciki szafranu szczypta
bulion warzywny ok. pół litra
białe wino 1/3 szklanki
masło 1 łyżka
ciasto francuskie 1 płat
jajka 1
sól i pieprz do smaku
filet z łososia bez skóry długości ok. 15 cm
Oto danie kuchni rosyjskiej, które podbiło świat. Tym razem wersja de lux, z szafranowym risotto.

Obrać i posiekać szalotki. Usmażyć je razem z kurkami na maśle lub oliwie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać oliwę. Podsmażyć ryż. Gdy będzie szklisty wlać wino, odparować. Zmniejszyć ogień na średni. Dodać szafran. Po chochelce dodawać wrzący bulion. Za każdym razem mieszać i przykrywać. Następną porcję bulionu dodawać dopiero gdy poprzednia się wchłonie. Gdy ryż będzie  miękki (po około 20 minutach) zdjąć z ognia, dodać masło. Doprawić  risotto do smaku i ostudzić. Rozłożyć płat ciasta francuskiego. Łososia opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć wzdłuż dłuższego boku ryż, opłukanego i wysuszonego łososia oraz kurki. Zwinąć i skleić ciasto. Ułożyć na blasze do pieczenia sklejeniem do dołu. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Naciąć z wierzchu w kilku miejscach.  Nagrzać piekarnik do temperatury 200 C. Wstawić kulebiak i piec około 25 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.