Kulebiak z kapustą i grzybami

  • Czas 1 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 1 kg
drożdze 150 g
żółtka 2 sztuki
masło klarowane 100 ml
cukier do smaku
kiszona kapusta 500 g
suszone grzyby 100 g
olej lniany 2 łyżki

Z drożdży i niewielkiej ilości cukru, mąki pszennej i mleka przygotować zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrósł.

Z pozostałych składników przygotować ciasto.

Połączyć je z zaczynem i pozostawić do wyrośnięcia.

Do odciśniętej i pokrojonej kapusty dodać namoczone grzyby, olej i przyprawy. Gotować do miękkości.

Ciasto wałkować na grubość 1cm. Na środek placka położyć gotowy farsz i zwinąć.

Piec godzinę w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.