Kugel
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 8 |
cebula | 1 duża lub 2 mniejsz |
mąka | 5 łyżek |
jajka | 4 |
sól, pieprz |
Kugel to tradycyjna żydowska babka ziemniaczana. Najczęściej przyrządza się ją z dodatkiem cebulki, skwarek, a czasem też żeberek wieprzowych.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Masę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami, solą, pieprzem i mąką. Na koniec dodać ubite białka. Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godzinę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.