Kugel

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 8
cebula 1 duża lub 2 mniejsz
mąka 5 łyżek
jajka 4
sól, pieprz
Kugel to tradycyjna żydowska babka ziemniaczana. Najczęściej przyrządza się ją z dodatkiem cebulki, skwarek, a czasem też żeberek wieprzowych.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Masę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami, solą, pieprzem i mąką. Na koniec dodać ubite białka. Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec ok. 1 godzinę. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.