Czy modra kapusta pochodzi ze Śląska czy czy z Wielkopolski można dyskutować. Poza dyskusją jest fakt, że jest pyszna.
Przepisy - Kuchnia regionalna
-
-
Kapusta modro
Czerwona kapusta gotowana a następnie okraszona boczkiem i cebulą. Klasyk na Śląskim stole.
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Porcja dla Składników 6 -
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane
Śląski klasyk, w innych częściach Polski znany jako zrazy zawijane.
Czas przygotowania 2 godz. Trudność Porcja dla Składników 11 -
Kluski śląskie
Mięciutkie, sprężyste kluseczki , genialnie nadają się do wszystkich dań z sosami. Mają dziurkę specjalnie stworzoną do tego, żeby zatrzymać w sobi...
Czas przygotowania 1 godz. 30 min. Trudność Porcja dla Składników 6 -
Königsberger Klopse, czyli mazurskie ...
Co prawda Królewca już nie ma (jest Kaliningrad) ale są klopsiki. Przetrwały w mazurskiej tradycji kulinarnej.
Czas przygotowania 40 min. Trudność Porcja dla Składników 13 -
Potrawka z królika
Królik to tradycyjne śląskie danie.
Czas przygotowania 50 min. Trudność Porcja dla Składników 8
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Dla wielbicieli makaronu zakup takiej maszynki to z pewnością opłacalna inwestycja.
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...
-
Choć arbuz dzięki zawartości cytruliny działa jak viagra, w dawnej Polsce był stosowany do studze...
-
Sok z arbuza nie tylko gasi pragnienie w upalny dzień, nie tylko zaskakuje smakiem (nieco innym i...