Krupnik z kaszy krakowskiej

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
marchew 2
pietruszka 1
por (biała część) 1 mały
seler kawałek
ziemniaki 4
ziele angielskie 3-4
listek laurowy 3
żeberka wieprzowe (niekoniecznie) 250 g
kasza krakowska 5 łyżek
sól i pieprz do smaku
koperek
Użycie kaszy krakowskiej powoduje, że osoby nietolerujące glutenu mogą cieszyć się rozgrzewającą mocą tradycyjnego krupniku.

Żeberka zalać wodą, dodać listek i ziele i gotować 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa. Dodać warzywa i kaszę do gotującego się mięsa i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Krupnik będzie najsmaczniejszy następnego dnia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.