Krupnik z kaszy krakowskiej
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
marchew | 2 |
pietruszka | 1 |
por (biała część) | 1 mały |
seler | kawałek |
ziemniaki | 4 |
ziele angielskie | 3-4 |
listek laurowy | 3 |
żeberka wieprzowe (niekoniecznie) | 250 g |
kasza krakowska | 5 łyżek |
sól i pieprz do smaku | |
koperek |
Użycie kaszy krakowskiej powoduje, że osoby nietolerujące glutenu mogą cieszyć się rozgrzewającą mocą tradycyjnego krupniku.
Żeberka zalać wodą, dodać listek i ziele i gotować 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa. Dodać warzywa i kaszę do gotującego się mięsa i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Krupnik będzie najsmaczniejszy następnego dnia.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.