Krupnik z kaszą kuskus

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pulpeciki Na
mięsa mielonego indyczego 300g
łyżek płatków owsianych mielonych 5
jajko 1
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
zupę Na
wody około 2 litrów
szklanki kuskus 1/2
średnie ziemniaki 4
g marchewki baby carrot 100
selera 1/2
pora 1/2
pietruszki 1/2
pęczka natki pietruszki 1/2
kostki bulionu drobiowowarzywnego 2
pieprz biały do smaku
pulpeciki Na
zupę Na
średnie ziemniaki 4
g marchewki baby carrot 100
pora 1/2
pietruszki 1/2
kostki bulionu drobiowowarzywnego 2
Do mięsa mielonego dodajemy jajko,płatki owsiane,pieprz i sól.Mieszamy do połączenia się składników.Formujemy malutkie pulpeciki,takie ''na raz'' i układamy na tacy.Do garnka wlewamy wodę,dodajemy obranego selera,pietruszkę,pora,marchew i kostki bulionowe.Całość gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.W tym czasie obieramy ziemniaki,myjemy i kroimy w niedużą kostkę.Z gotującego się bulionu wyjmujemy wszystkie warzywa i wrzucamy pulpeciki.Gotujemy kolejne 20 minut.Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.Po tym czasie dodajemy do zupy odłożoną marchew.Resztę warzyw wyrzucamy.Na sam koniec wsypujemy kaszę kuskus,doprawiamy do smaku pieprzem i solą,dodajemy sporą ilość natki.Jeśli zupa jest zbyt gęsta uzupełniamy ją wodą.
 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.