Do mięsa mielonego dodajemy jajko,płatki owsiane,pieprz i sól.Mieszamy do połączenia się składników.Formujemy malutkie pulpeciki,takie ''na raz'' i układamy na tacy.Do garnka wlewamy wodę,dodajemy obranego selera,pietruszkę,pora,marchew i kostki bulionowe.Całość gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.W tym czasie obieramy ziemniaki,myjemy i kroimy w niedużą kostkę.Z gotującego się bulionu wyjmujemy wszystkie warzywa i wrzucamy pulpeciki.Gotujemy kolejne 20 minut.Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.Po tym czasie dodajemy do zupy odłożoną marchew.Resztę warzyw wyrzucamy.Na sam koniec wsypujemy kaszę kuskus,doprawiamy do smaku pieprzem i solą,dodajemy sporą ilość natki.Jeśli zupa jest zbyt gęsta uzupełniamy ją wodą.
- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
pulpeciki | Na |
mięsa mielonego indyczego | 300g |
łyżek płatków owsianych mielonych | 5 |
jajko | 1 |
pieprz czarny | do smaku |
sól | do smaku |
zupę | Na |
wody | około 2 litrów |
szklanki kuskus | 1/2 |
średnie ziemniaki | 4 |
g marchewki baby carrot | 100 |
selera | 1/2 |
pora | 1/2 |
pietruszki | 1/2 |
pęczka natki pietruszki | 1/2 |
kostki bulionu drobiowowarzywnego | 2 |
pieprz biały | do smaku |
pulpeciki | Na |
zupę | Na |
średnie ziemniaki | 4 |
g marchewki baby carrot | 100 |
pora | 1/2 |
pietruszki | 1/2 |
kostki bulionu drobiowowarzywnego | 2 |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...