Przygotowanie Farszu.
Myjemy szpinak, osuszamy i kroimy w paski. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy szpinak i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusimy do momentu wyparowania wody. Wkruszamy ser i mieszamy aż się rozpuści ale nie do końca. Zdjąć z gazu. W razie potrzeby doprawić solą i odrobiną pieprzu. Studzimy farsz.
Przygotowanie ciasta:
Przesiewamy mąkę na stolnice, dajemy szczyptę soli i masło. Siekamy mąkę z masłem. Dodajemy śmietanę żółtka i majeranek. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę (nie za długo). Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Kroimy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm na stolnicy lekko oprószonej mąką. Wycinamy okrągłe krążki, napychamy farszem i zalepiamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 20-25 minut. Można podawać na ciepło jak i na zimno.