- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 500 g |
masło | 300 g |
cukier puder | 100-150 g |
żółtka | 3 |
sól | szczypta |
Nagrzać piekarnik do 200C. Posiekać bardzo ziemne masło z mąką i cukrem pudrem. Szybko zagnieść z żółtkami i solą. Owinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać ulubione kształty foremką. Układać ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 10 minut na złoto. Uwaga: do ciasta można dodać różne aromaty: cukier waniliowy, cynamon, kardamon, olejek waniliowy, kakao… Gotowe ciasteczka tuż przed podaniem można zlepiać po dwa za pomocą: dżemu, masy czekoladowej, kremu cukierniczego…
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...