Kruche babeczki z kawiorem

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 1 szklanka
masło 80 g
jajka 1
sól pół łyżeczki
Nadzienie:
serek kremowy typu "Bieluch" 2 opakowania
śmietanka 36% 200 ml
kawior 150 g
masło do smarowania foremek
serek kremowy typu 2 opakowania
Nieco pracochłonna ale bardzo elegancka i smaczna przekąska.

Posiekać mąkę z solą i masłem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Małe foremki na babeczki posmarować masłem. Porcje ciasta formować w kulki i wylepiać foremki. Nakłuć ciasto. Na dno wsypać fasolę lub groch (aby obciążyć ciasto). Piec w piekarniku nagrzanych do 200 C ok. 10-15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu usunąć fasolę i wyjąć babeczki odwracają foremki do góry dnem. Jeśli babeczka nie chce wyjść, przyłożyć do dna mokrą gąbkę a potem lekko stuknąć. Babeczki ostudzić. Można przechowywać je w zamkniętym pojemniku nawet tydzień, nie należy jednak wkładać ich do lodówki, gdyż zrobią się twarde. Ubić śmietankę, wymieszać z serkiem, napełnić babeczki. Na wierzch położyć kawior. Podawać jako elegancką przekąskę. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.