Krokiety ze szpinakiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
naleśniki 4
świeży szpinak 500 g
cebula 1
czosnek 2 ząbki
orzeszki piniowe garść
razowa bułka tarta 1 szklanka
oliwa z oliwek
olej do smażenia
jajko
sól
pieprz

Umyć szpinak i osuszyć. Pokroić drobno cebulę, a czosnek wycisnąć przez praskę i podsmażyć razem na oliwie. Trzeba uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dołożyć szpinak i podgrzać na ciepłej patelni, aż listki zwiotczeją i się skurczą, od czasu do czasu mieszając. Na drugiej patelni bez tłuszczu przyrumienić orzeszki piniowe i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na naleśniki i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż się ładnie przyrumienią.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.