Umyć szpinak i osuszyć. Pokroić drobno cebulę, a czosnek wycisnąć przez praskę i podsmażyć razem na oliwie. Trzeba uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dołożyć szpinak i podgrzać na ciepłej patelni, aż listki zwiotczeją i się skurczą, od czasu do czasu mieszając. Na drugiej patelni bez tłuszczu przyrumienić orzeszki piniowe i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na naleśniki i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż się ładnie przyrumienią.
Krokiety ze szpinakiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
naleśniki | 4 |
świeży szpinak | 500 g |
cebula | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
orzeszki piniowe | garść |
razowa bułka tarta | 1 szklanka |
oliwa z oliwek | |
olej do smażenia | |
jajko | |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.