Umyć szpinak i osuszyć. Pokroić drobno cebulę, a czosnek wycisnąć przez praskę i podsmażyć razem na oliwie. Trzeba uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dołożyć szpinak i podgrzać na ciepłej patelni, aż listki zwiotczeją i się skurczą, od czasu do czasu mieszając. Na drugiej patelni bez tłuszczu przyrumienić orzeszki piniowe i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na naleśniki i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż się ładnie przyrumienią.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
naleśniki | 4 |
świeży szpinak | 500 g |
cebula | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
orzeszki piniowe | garść |
razowa bułka tarta | 1 szklanka |
oliwa z oliwek | |
olej do smażenia | |
jajko | |
sól | |
pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...