Krokiety z nadzieniem do pierogów ruskich

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
naleśniki 12
ziemniaki 1500 g
biały ser 1000 g
cebula 1
mielona słodka papryka szczypta
pieprz kajeński szczypta
razowa bułka tarta 1 szklanka
olej do smażenia
jajko 1
masło 125 g
sól
pieprz

Obrać ziemniaki i gotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć ser i ziemniaki przez praskę lub zemleć w maszynce.

Drobno pokroić cebulę i zrumienić na rozpuszczonym wcześniej maśle. Kiedy przestygnie dodać do masy ziemniaczano-serowej. Dokładnie ugnieść, tak żeby farsz był puszysty. Doprawić papryką, pieprzem kajeńskim, solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Nakładać farsz na naleśniki i zawijać w krokiety.

Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż się ładnie przyrumienią. Posypać posiekanym drobniutko szczypiorkiem, podawać z gęstą, kwaśną śmietaną.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.