Krokiety z kaszą gryczaną i twarogiem
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
naleśniki | 9-10 sztuk |
ugotowana kasza gryczana | 1,5 szklanki |
twaróg | 200 gram |
cebula | |
suszony cząber | szczypta |
wędzony boczek | 100 gram |
masło klarowane | do smażenia |
bułka tarta | do obtoczenia krokie |
jajko | |
sól i pieprz |
Pyszne danie, które przygotujemy z prostych składników, które najczęściej mamy w domu.
Przygotować około 9-10 naleśników (np. według tego przepisu). Cebulę drobno posiekać. Patelnię postawić na ogniu. Wrzucić posiekany boczek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli zdjąć z ognia. Cebulę, boczek, kaszę, suszony częber i twaróg wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nafaszerować naleśniki. Każdy naleśnik obtoczyć najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w bułce tartej. Podsmażać na klarowanym maśle tuż przed podaniem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.