Posiekać kapustę i odcisnąć sok. Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na maśle. Namoczyć borowiki we wrzącej wodzie. Dodać kapustę do cebuli, wymieszać i doprawić. Dołożyć pokrojone w paski miękkie grzyby, listek laurowy i ziele angielskie. Podlać lekko wodą i dusić do miękkości. Nakładać farsz na naleśniki i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż się ładnie przyrumienią.
Krokiety z kapustą kiszoną
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
naleśniki | 6 |
kiszona kapusta | 2 garście |
cebula | 1 |
suszone borowiki | 4 |
ziele angielskie | 2 ziarenka |
bułka tarta | 1 szklanka |
olej do smażenia | |
masło | 1 łyżka |
listek laurowy | 1 |
jajko | 1 |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.