Umyć kapustę, osuszyć i cienko poszatkować. Drobno pokroić cebulę i zeszklić na oleju. Wyłożyć żurawinę na głęboki talerz, zalać ciepłą wodą, tak żeby była przykryta i odstawić na parę minut. Dodawać kapustę do cebuli porcjami , mieszając. Gotować do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec dodać żurawinę wymieszać i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na naleśniki i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż się ładnie przyrumienią.
Krokiety z czerwoną kapustą i żurawiną
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
naleśniki | 4 |
czerwona kapusta | 500 g |
suszona żurawina | 1 szklanka |
cebula | 1 |
razowa bułka tarta | 1 szklanka |
olej do smażenia | |
jajko | 1 |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.