Krokiety z czerwoną kapustą i żurawiną

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
naleśniki 4
czerwona kapusta 500 g
suszona żurawina 1 szklanka
cebula 1
razowa bułka tarta 1 szklanka
olej do smażenia
jajko 1

Umyć kapustę, osuszyć i cienko poszatkować. Drobno pokroić cebulę i zeszklić na oleju. Wyłożyć żurawinę na głęboki talerz, zalać ciepłą wodą, tak żeby była przykryta i odstawić na parę minut. Dodawać kapustę do cebuli porcjami , mieszając. Gotować do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec dodać żurawinę wymieszać i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na naleśniki i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż się ładnie przyrumienią.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.