Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w grubą kostkę. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plasterki. Krewetki obierz ze skorupek i usuń czarną kiszkę. Czosnek lekko zgnieć, obierz i pokrój. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Cytrynę sparz i otrzyj żółtą skórkę. Na dużej, głębokiej patelni roztop 50 g masła, dodaj ząbki czosnku i cukinię, smaż 5-7 minut ciągle mieszając, aż czosnek i cukinia się lekko zrumienią. Wlej wino, wsyp skórkę cytrynową, pomidory, dodaj 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub tabasco, 1 łyżeczkę cukru i 0,5 łyżeczki soli. Odparuj sos do połowy objętości. Dodaj krewetki, przykryj pokrywką i smaż 3 minuty. Odkryj zamieszaj i smaż następne 2 minuty pod przykryciem. Dodaj natkę i łyżkę masła, dopraw do smaku solą i ewentualnie cukrem oraz ostrą papryką, dokładnie wymieszaj lekko podgrzewając, aż masło się rozpuści. Podawaj skropione sokiem z cytryny, ze świeżą bagietką na zakwasie. Do picia podaj to samo wino, które było użyte do gotowania.
Krewetki z cukinią i pomidorami
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
krewetki tygrysie | 600 g |
natka pietruszki | 1 pęczek |
czosnek | 3 ząbki |
pomidory | 4 |
cukinie | 2 |
wino białe półwytrawne | 3/4 szklanki |
masło | 50 g plus 1 kopiasta |
cytryna | 1 |
papryka ostra w proszku lub tabasco | do smaku |
cukier | |
sól |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.