Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w grubą kostkę. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plasterki. Krewetki obierz ze skorupek i usuń czarną kiszkę. Czosnek lekko zgnieć, obierz i pokrój. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Cytrynę sparz i otrzyj żółtą skórkę. Na dużej, głębokiej patelni roztop 50 g masła, dodaj ząbki czosnku i cukinię, smaż 5-7 minut ciągle mieszając, aż czosnek i cukinia się lekko zrumienią. Wlej wino, wsyp skórkę cytrynową, pomidory, dodaj 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub tabasco, 1 łyżeczkę cukru i 0,5 łyżeczki soli. Odparuj sos do połowy objętości. Dodaj krewetki, przykryj pokrywką i smaż 3 minuty. Odkryj zamieszaj i smaż następne 2 minuty pod przykryciem. Dodaj natkę i łyżkę masła, dopraw do smaku solą i ewentualnie cukrem oraz ostrą papryką, dokładnie wymieszaj lekko podgrzewając, aż masło się rozpuści. Podawaj skropione sokiem z cytryny, ze świeżą bagietką na zakwasie. Do picia podaj to samo wino, które było użyte do gotowania.
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
krewetki tygrysie | 600 g |
natka pietruszki | 1 pęczek |
czosnek | 3 ząbki |
pomidory | 4 |
cukinie | 2 |
wino białe półwytrawne | 3/4 szklanki |
masło | 50 g plus 1 kopiasta |
cytryna | 1 |
papryka ostra w proszku lub tabasco | do smaku |
cukier | |
sól | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...