Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Dynie kroimy na małe kawałki, razem ze skórą. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy, pieprzypy i polewamy oliwką. Pieczemy 30 min. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzące wody i gotujemy 8 mi. Wlewamy mlko i miksujemyna gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku. Wlewamy do miseczek i dekoryjemy posiekanym tymiankime. Można też użyć mleko kokosowe :) Smacznego!!!!
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | 1 kg |
tymianek | 2 gałązki |
sól pieprz | do smaku |
oliwa z oliwek | 4 łyżki |
cebula | 1 szt |
czosnek | 2 ząbki |
Mleko tłuste | 1 szklanka |
gałka muszkatołowa | 1/2 łyżeczki |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...