Krem z ziemniaków
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki irga | 1 kg |
bulion warzywny | 1,5 litra |
śmietanka kremówka | szklanka |
świeżo starta gałka muszkatołowa | pół łyżeczki |
Cheddar | 100g |
tyminanek | garść |
płatki migdałowe | szklanka |
sól i pieprz do smaku |
Ta lekka zupa nie ma nic wspólnego z tradycyjną kartoflanką na boczku.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać zimnym bulionem i zagotować. Gotować do miękkości. Zmiksować, postawić na ogniu, dodać śmietankę i stary ser. Dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. Oskubać listki z tymianku. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Zupę podawać natychmiast posypaną płatkami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.