Krem z ziemniaków

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki irga 1 kg
bulion warzywny 1,5 litra
śmietanka kremówka szklanka
świeżo starta gałka muszkatołowa pół łyżeczki
Cheddar 100g
tyminanek garść
płatki migdałowe szklanka
sól i pieprz do smaku
Ta lekka zupa nie ma nic wspólnego z tradycyjną kartoflanką na boczku.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać zimnym bulionem i zagotować. Gotować do miękkości. Zmiksować, postawić na ogniu, dodać śmietankę i stary ser. Dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. Oskubać listki z tymianku. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Zupę podawać natychmiast posypaną płatkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.