- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki irga | 1 kg |
bulion warzywny | 1,5 litra |
śmietanka kremówka | szklanka |
świeżo starta gałka muszkatołowa | pół łyżeczki |
Cheddar | 100g |
tyminanek | garść |
płatki migdałowe | szklanka |
sól i pieprz do smaku | |
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać zimnym bulionem i zagotować. Gotować do miękkości. Zmiksować, postawić na ogniu, dodać śmietankę i stary ser. Dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. Oskubać listki z tymianku. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Zupę podawać natychmiast posypaną płatkami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...