Krem z zielonych szparagów
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
szalotki | 2 |
bulion warzywny | pół litra |
śmietanka kremówka | 1 szklanka |
gałka muszkatołowa | szczypta |
masło | 3 łyżki |
bagietka | pół |
oliwa | 3 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
zielone szparagi | 2 pęczki |
W sezonie nie może zabraknąć na stole kremu ze szparagów.
Umyć szparagi. Odciąć główki (ok 3 cm) i odłożyć. Odciąć twarde końcówki a szparagi obrać i pokroić na kawałki. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Szalotki obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie. Dodać do szparagów. Główki szparagów ugotować na parze lub w oddzielnym garnku w małej ilości wody. Gotować krótko aby pozostałe jędrne. Bagietkę pokroić w kostkę i usmażyć grzanki na maśle (lub oliwie). Zupę zmiksować, dodać śmietankę, doprawić gałką, solą i pieprzem. Podgrzać, jeśli trzeba. Dodać główki szparagów. Podawać z grzankami i tymiankiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.