Krem z zielonych szparagów

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szalotki 2
bulion warzywny pół litra
śmietanka kremówka 1 szklanka
gałka muszkatołowa szczypta
masło 3 łyżki
bagietka pół
oliwa 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
zielone szparagi 2 pęczki
W sezonie nie może zabraknąć na stole kremu ze szparagów.

Umyć szparagi. Odciąć główki (ok 3 cm) i odłożyć. Odciąć twarde końcówki a szparagi obrać i pokroić na kawałki. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Szalotki obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie. Dodać do szparagów. Główki szparagów ugotować na parze lub w oddzielnym garnku w małej ilości wody. Gotować krótko aby pozostałe jędrne. Bagietkę pokroić w kostkę i usmażyć grzanki na maśle (lub oliwie). Zupę zmiksować, dodać śmietankę, doprawić gałką, solą i pieprzem. Podgrzać, jeśli trzeba. Dodać główki szparagów. Podawać z grzankami i tymiankiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.