- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
szalotki | 2 |
bulion warzywny | pół litra |
śmietanka kremówka | 1 szklanka |
gałka muszkatołowa | szczypta |
masło | 3 łyżki |
bagietka | pół |
oliwa | 3 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
zielone szparagi | 2 pęczki |
Umyć szparagi. Odciąć główki (ok 3 cm) i odłożyć. Odciąć twarde końcówki a szparagi obrać i pokroić na kawałki. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Szalotki obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie. Dodać do szparagów. Główki szparagów ugotować na parze lub w oddzielnym garnku w małej ilości wody. Gotować krótko aby pozostałe jędrne. Bagietkę pokroić w kostkę i usmażyć grzanki na maśle (lub oliwie). Zupę zmiksować, dodać śmietankę, doprawić gałką, solą i pieprzem. Podgrzać, jeśli trzeba. Dodać główki szparagów. Podawać z grzankami i tymiankiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...