Krem z zielonego groszku z boczkiem i miętą
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
zielony groszek świeży lub mrożony | 500g |
ziemniaki | 200g |
czosnek | 4 ząbki |
bulion | 1litr |
śmietanka kremówka | 200ml |
mięta pieprzowa | 2 garście świeżych l |
sól, pieprz, cukier | |
boczek wędzony | 250g |
zioła: tymianek i mięta do dekoraci |
Zielona zupa, której wiosennym kolorem można cieszyć się przez cały rok. Jest równie smaczna gotowana ze świeżego groszku jak i z mrożonego. Bardzo sycąca!
Ziemniaki obrać i pokroić. Groszek umyć. Miętę posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Boczek pokroić w słupki, przesmażyć w rondlu wytapiając tłuszcz. Wyjąć boczek z tłuszczu, odłożyć. Na wytopionym tłuszczu przesmażyć ziemniaki i czosnek. Wlać bulion, wsypać groszek, ugotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem ze świeżą miętą, wlać śmietankę, wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą oraz małą łyżeczką cukru. Podawać z przesmażonym boczkiem i posiekanymi ziołami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.