- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
zielony groszek świeży lub mrożony | 500g |
ziemniaki | 200g |
czosnek | 4 ząbki |
bulion | 1litr |
śmietanka kremówka | 200ml |
mięta pieprzowa | 2 garście świeżych l |
sól, pieprz, cukier | |
boczek wędzony | 250g |
zioła: tymianek i mięta do dekoraci | |
Ziemniaki obrać i pokroić. Groszek umyć. Miętę posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Boczek pokroić w słupki, przesmażyć w rondlu wytapiając tłuszcz. Wyjąć boczek z tłuszczu, odłożyć. Na wytopionym tłuszczu przesmażyć ziemniaki i czosnek. Wlać bulion, wsypać groszek, ugotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem ze świeżą miętą, wlać śmietankę, wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą oraz małą łyżeczką cukru. Podawać z przesmażonym boczkiem i posiekanymi ziołami.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...