Krem z warzyw
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
marchewka | 3 |
pietruszka | 2 |
seler | jeden średni |
por | jeden, tylko biała c |
ziemniaki | 3 małe |
gałka muszkatołowa | pół łyżeczki |
liść laurowy | 1 |
śmietanka kremówka | pół szklanki |
żółtka | 2 |
sól, cukier, pieprz do smaku |
Jarzynowa zupa-krem to danie dietetyczne i bardzo smaczne. Niesłusznie odsyłamy je do pokoju dziecięcego
Warzywa obrać, pokroić zalać zimną wodą, tak aby były przykryte. Dodać liść laurowy. Gotować 30 minut. Wyjąc liść laurowy. Zmiksować zupę. Wymieszać śmietankę z żółtkami. Postawić zupę na ogniu, wlać śmietankę z żółtkami i podgrzać. Nie gotować! Doprawić gałką, solą, cukrem i pieprzem. Podawać udekorowaną ziołami. Uwaga: skład zupy można zmieniać, dodać fasolkę szparagową lub groszek.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.