Krem z porów z kozim serem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pory (tylko jasne części) | 4 duże |
bulion warzywny | 1,2 l |
kozi twaróg | 200 g |
masło | 50 g |
śmietanka | 200 ml |
gałka muszkatołowa | 1/2 łyżeczki do kawy |
natka pietruszki | do dekoracji |
bułka na grzanki | 2 |
ziemniaki | 4 |
Prosta i pyszna zupa. Równie dobra na gorąco jak na zimno.
Ziemniaki obrać i pokroić. Pory umyć, odciąć białe części, pokroić w plasterki. Zeszklić pory i ziemnaki na maśle, dolać wywar warzywny. Gotować do miękkości. Zmiksować. Dodać śmietankę, doprawić do smaku. Pokroić bułki w kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Wlać zupę do miseczek. Do każdej porcji nałożyć grzanki. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.