Krem z pęczaku
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mięso na rosół (np. korpus z kurczaka) | |
włoszczyzna | |
ziele angielskie | 5 ziaren |
liście laurowe | 3 sztuki |
woda | 2 litry |
masło klarowane do smażenia |
kasza pęczak | 500 gram |
natka pietruszki | |
czosnek | |
cebula | |
kilka grzybów suszonych |
Pyszna, sycąca zupa.
W dużym garnku podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek na maśle. Włoszczyznę obieramy. Do garnka dolewamy wodę, wrzucamy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, grzyby suszone i mięso. Po godzinie wyjmujemy włoszczyznę i mięso. Dodajemy do bulionu kaszę pęczak i gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka. Miksujemy kaszę blenderem. Podajemy z natką pietruszki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.