Krem z mandarynek
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
żółtka | 3 |
cukier puder | 100 g |
sok z 6 mandarynek |
masło | 100 g |
Biszkopty | paczka 200 g |
Pyszny krem, który może być dodatkiem do ciast i deserów lub smarowidłem do tostów.
Żółtka, sok z mandarynek i cukier puder przełożyć do miski wstawionej do garnka z ciepłą wodą. Miksować składniki lub ubijać trzepaczką rózgową i podgrzewać je jednocześnie. Kiedy masa się zrobi ciepła, dodać masło pokrojone na kawałki i nadal miksować lub ubijać trzepaczką. Kiedy masa zacznie gęstnieć i wyraźnie zjaśnieje, zdjąć garnek z miską z ognia. Przelać krem do wyparzonego słoika. Krem można przechowywać w lodówce do tygodnia. Podawać z biszkoptami lub kruchymi ciasteczkami, lub na śniadanie z tostami. Kto lubi bardziej intensywne smaki może do kremu w trakcie podgrzewania dodać skórkę startą z 2 wyszorowanych mandarynek.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.