- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
żółtka | 3 |
cukier puder | 100 g |
sok z 6 mandarynek |
masło | 100 g |
Biszkopty | paczka 200 g |
Żółtka, sok z mandarynek i cukier puder przełożyć do miski wstawionej do garnka z ciepłą wodą. Miksować składniki lub ubijać trzepaczką rózgową i podgrzewać je jednocześnie. Kiedy masa się zrobi ciepła, dodać masło pokrojone na kawałki i nadal miksować lub ubijać trzepaczką. Kiedy masa zacznie gęstnieć i wyraźnie zjaśnieje, zdjąć garnek z miską z ognia. Przelać krem do wyparzonego słoika. Krem można przechowywać w lodówce do tygodnia. Podawać z biszkoptami lub kruchymi ciasteczkami, lub na śniadanie z tostami. Kto lubi bardziej intensywne smaki może do kremu w trakcie podgrzewania dodać skórkę startą z 2 wyszorowanych mandarynek.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...