Krem z kukurydzy i batatów

  • Czas 60 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
cebula 1 duża
włoszczyzna
masło 2 łyżki
sól
słodki ziemniak 1
woda 1.5 litra
kukurydza 3 puszki
topinabur 4 sztuki
słodka, mielona papryka 1 łyżeczka
świeże posiekane jalapeno lub chili 1
śmietana 30% 200ml
sok z połowy cytryny
pieprz cayenne szczypta
W dużym garnku, zagotować wodę, wrzucić włoszczyznę. Gotować około 45 minut. 
Cebulę drobno posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i szczyptę soli. Smażyć do momentu aż cebula się zeszkli. Wlać trochę bulionu na patelnię, a następnie zawartość patelni wlać do  zupy. W międzyczasie obrać słodkie ziemniaki, pokroić na kawałki, wrzucić do zupy i gotować do momentu aż będą miękkie. Topinambur obrać i pokroić. 
Dodać do zupy topinambur, kukurydzę, paprykę, śmietanę i dusić do miękkości. Całość zblendować. Doprawić sokiem z cytryny, jalapeno i pieprzem cayenne. Zupę podawać na gorąco, przyozdobioną świeżą z kolendrą lub pietruszką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.