Krem z kiszonej kapusty
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
bulion warzywny | 2,5 litra |
cebule | 2 |
wędzony boczek | 300 gram |
kapusty kiszonej | 400-500 gram |
śmietany 30% | 200 ml |
kminek | szczypta |
czosnek | 2 ząbki |
Pyszna, aromatyczna zupa z kapusty w niecodziennym wydaniu. Polecam szczególnie tym, którzy tak jak ja lubią tradycyjne smaki podane w nowej formie.
Rozgrzać duży garnek. Boczek pokroić na paski. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć i usmażone kawałki odłożyć na bok. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażyć najpierw kminek, potem dodać czosnek i cebulę. Na końcu włożyć posiekaną kapustę i również ją chwilę podsmażyć. Całość zalać bulionem i gotować około 20-30 minut. Na koniec dodać śmietanę i zblendować zupę na krem. Podawać z olejem lnianym lub oliwą i kawałkami podsmażonego boczku.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.